Ром – дивовижний напій із цікавою історією, який виробляють у різних куточках планети. Причому в багатьох країнах був винайдений власний рецепт міцного алкоголю. Існує безліч сортів рому. Підтвердженням цьому слугують такі бренди, як «Капітан Морган», «Real Rum», «Angostura», «Santiago de Cuba» тощо. Напої розрізняються за кольором, міцністю і способами вживання. Причому дуже цікаво, що немає строгих правил щодо дегустації цього алкоголю. У нашій добірці ми зібрали загальноприйняті традиції залежно від кольору рому.
Келихи для подачі
Ром – чи не єдиний алкогольний напій, у якого немає власного келиха. Посуд слід підбирати залежно від способу подачі. Якщо будете подавати ром у чистому вигляді, то можна скористатися келихами для віскі – найближчого за міцністю і рецептурою напою. Підійдуть сніфтери, рокси і келихи типу Ноузинг. За аналогією з віскі в чистий ром можна додати пару кубиків льоду. При цьому сніфтер або рокс заповнюється на третину.
Як пити білий ром
Цей сорт подається як аперитив, тобто перед їжею. Його можна пити в чистому вигляді або в складі коктейлів. Білий ром вирізняється нейтральним запахом. Як закуска підійдуть:
- нарізки – м’ясна, рибна, фруктова з цитрусових;
- канапе – з м’ясом, рибою і морепродуктами;
- тости – з м’ясними закусками або ікрою;
Також білий ром добре поєднується з сирами, м’ясними ковбасками та оливками.
Як подавати чорний ром
Міцний алкогольний напій 44-47% об. темного бурштинового відтінку. Поціновувачі стверджують, що такий ром не потребує додавання льоду чи води. Його потрібно пити тільки в чистому вигляді. Щоб ром не здавався занадто міцним, його можна попередньо охолодити на спеціальних каменях. Як гастрономічна пара підійдуть такі закуски:
- м’ясна нарізка;
- темний шоколад;
- горіхи;
- твердий сир;
- цитрусові.
Дегустація червоного рому
На відміну від попередніх сортів цей ром вирізняється солодким смаком із нотками шоколаду, ягід і фруктів. Аромат розкривається букетом карамелі та фруктів. Перед подачею червоний ром не охолоджують. Його розливають в охолоджені келихи. Напій подають як дижестив, тобто після їжі. При цьому можна запропонувати легкі закуски:
- лимон;
- апельсин;
- сир;
- горіхи.
Чим можна розбавити ром
Безсумнівно, ром – це міцний алкоголь, який може виявитися до смаку не всім. Щоб знизити міцність, його можна розбавити содовою, тоніком, кока-колою, спрайтом, імбирним елем, кокосовою водою. Також ром добре поєднується зі свіжовичавленими соками – яблучним, мультифруктовим, апельсиновим, грейпфрутовим, вишневим. Великою популярністю користуються коктейлі з ромом. Причому їхні назви відомі навіть тим людям, які не вживають алкоголь. Це легендарні «Мохіто», «Дайкірі», «Піна Колада», «Куба Лібре». Їх нескладно приготувати навіть у домашніх умовах.