Лабораторію Держпродспоживслужби відібрали з-поміж 70 установ України.
Вона перевірятиме продукти на перевищення вмісту трансжирів, солі та калію.
Чим небезпечні ці речовини та коли будуть результати?
У Хмельницькому триває проєкт Всесвітньої організації охорони здоров’я з перевірки продуктів харчування на вміст шкідливих речовин. Перш за все йдеться про трансжири, а також про сіль та калій. Проєкт має назву «Здорові міста» та реалізується також і в інших країнах світу.
Перш за все розповімо, яку небезпеку для здоров’я несе надлишок згаданих речовин:
трансжири — пов’язують із серцево-судинними захворюваннями, розвитком діабету, порушенням обміну простагландинів, зниженням імунітету, народженням дітей із малою вагою, зниженням функцій чоловічого гормону тестостерону, порушенням роботи деяких ферментів, підвищенням рівня холестерину, виникненням злоякісних пухлин
Відео дня
/li>
сіль — пов’язують із серцево-судинними захворюваннями та хворобами нирок
калій — симптомами надлишку є слабкість, судоми, більш у шлунку, зниження частоти серцебиття, зниження тонусу м’язів, у важких випадках — порушення роботи серця
Аби запустити проєкт «Здорові міста» в Україні, ВООЗ почала шукати лабораторію. Серед кандидатів було 70 установ, з-поміж яких зрештою відібрали дві — у Києві та Хмельницькому. Їх визнали найбільш спроможними провести дослідження, адже установи мали обладнання, працівників та досвід. Про це розповів керівник бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.
Учасником проєкту у Хмельницькому стала регіональна лабораторія Держпродспоживслужби. Фактично вона вже мала все необхідне, це перевірили фахівці ВООЗ у процесі відбору. Зокрема, ряд тестових зразків перевірили і у Хмельницькому, і за кордоном, аби впевнитися у достовірності результатів аналізів лабораторії.
Роль ВООЗ фактично полягала у наданні інструкцій щодо проведення досліджень — як саме та де відбирати продукти, доставляти у лабораторію, проводити аналізи, фіксувати результати та готувати звіт. Про це розповів керівник напрямку неінфекційних захворювань бюро організації в Україні Андрій Скипальський.
Перші зразки продуктів вже надійшли в лабораторію. Їх доставляють туди замороженими, гомогенізують (перемелюють) та нумерують. Таким чином працівники, які проводять аналізи, не знають, які саме продукти, якого виробника та звідки аналізують. Це можуть бути зразки, відібрані на виробництвах, у точках продажу чи закладах громадського харчування. Все це для того, щоб виключити будь-яку упередженість з їхнього боку.
За словами Андрія Скипальського, результати від лабораторій планують отримати до кінця року. Їх верифікують у Португалії, підготують звіт та оприлюднять. Таким чином споживачі дізнаються про ризики від продуктів, які вони купують.
Але на цьому все не закінчиться. У випадку перевищення норм інспектори Держпродспоживслужби можуть виїхати на об’єкт, де взятий зразок, та провести розслідування. Про це розповів перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександр Садов’юк.
— Позитивні результати (перевищення норм — прим. авт.) є підставою для інспекторів вийти на позаплановий захід на об’єкт, де відбиралися зразки, та провести розслідування й встановити причину. Якщо буде виявлене порушення, буде застосована процедура вилучення й відкликання продукції, у разі невиконання — штраф, — сказав фахівець.
Крім того, перевірки продуктів планують продовжити на постійній основі наступного року.
Читайте також: У Хмельницькій обласній лікарні з’явиться апарат МРТ: деталі
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.