#громадськемісце Третій величезний дизель-генератор доставлено на Хмельницьку АЕС #хмельницький #khmelnytstkyi

Комплектування техніки та устаткування для майбутнього будівництва третього енергоблоку Хмельницької АЕС продовжується. Про нове поповнення розповіли на сторінці електростанції.

Нещодавно на об’єкт доставлено третій дизель-генератор, який стане частиною резервної системи живлення. Це обладнання відіграє критичну роль для безпеки енергоблоку в разі аварійних ситуацій. Кожен із дизель-генераторів здатний автономно постачати електроенергію на важливі системи станції.

Саме такі дизель-генератори допомагають Запорізькій АЕС уникати важкої аварії, коли станція втрачає зв’язок з усіма повітряними лініями та енергосистемою України.

Нагадаємо, що у межах технічної допомоги Литви, на ХАЕС кілька тижнів тому вже було доставлено ще один дизель-генератор системи безпеки ядерного реактора потужністю 6,3 МВт. 

Добудова третього енергоблоку – один із пріоритетних проєктів Енергоатома для підвищення енергетичної безпеки України. Фахівці Компанії активно працюють над підготовкою до добудови енергоблоків №3 та №4 на Хмельницькій АЕС. Наразі на майданчику станції тривають ремонтно-відновлювальні роботи. Завершення будівництва дозволить значно збільшити генерацію електроенергії на ХАЕС. Новий енергоблок стане вагомим кроком до енергетичної незалежності країни.

Разом з тим, не всі погоджуються, що добудова двох енерегоблоків ХАЕС на часі. Зокрема про це писала експертка у галузі атомної енергетики Ольга Кошарна.

Більше того вже на етапі підготовки до будівництва виникають скандали на закупівлях, як от у випадку закупівлі церезитів за завищеними цінами чи будиночків для будівельників за 1.5 млн грн кожен.

ДЖЕРЕЛО